Muffinki z batatów i mąki teff 0
Muffinki z batatów i mąki teff

SKŁADNIKI:

  • 800g batatów
  • 2 banany
  • 50g maki teff (kupisz tutaj)
  • 25g Bio Rice Protein (kupisz tutaj)
  • 3 łyżki ksylitolu (kupisz tutaj)
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 3 całe jajka
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200ml mleczka kokosowego dietfood coconut milk (kupisz tutaj)
  • nasiona z 1 łaski wanilii
  • 50ml oleju kokosowego (kupisz tutaj)
  • 50g morwy czarnej (kupisz tutaj)

Uwaga! Te mufinki znikają w tempie błyskawicznym ;)

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg).
Obierz słodkie ziemniaki, pokrój je na mniejsze kawałki i  ugotuj w garnku aż do miękkości. Następnie odlej wodę i przełóż je do miski, ostudź je. Po upływie około 30min dodaj wszystkie inne składniki  – poza czarną morwą. Miksuj do uzyskiwania jednolitej masy. Na koniec dodaj morwę i wymieszaj je z masą. 
Foremkę do pieczenia muffinków napełnij przygotowaną masą (my używaliśmy silikonowej). Piecz ok. 45-60 minut, a po upływie czasu pozostaw ciasto jeszcze chwilę w wyłączonym piekarniku.
Jako dodatek możesz dodać plastry kokosowe - do ciasta lub jako ozdobę (do kupienia tutaj).

Smacznego!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl