Kuchnia japońska weszła szturmem na polski rynek, ale prawda jest taka, że cieszy się ona popularnością niemalże na całym świecie. Kto z nas chociaż raz nie spróbował chrupiącej tempury, przepysznego sushi czy też aromatycznego ramenu?
Co takiego tkwi w kuchni japońskiej, że coraz więcej osób, w tym mieszkańców miasta Lublin, woli spędzić popołudnie, rozkoszując się tymi potrawami kuchni azjatyckiej, a nie jak do tej pory bywało domową kuchnią polską?
Zdrowa kuchnia japońska
Coraz więcej osób w dzisiejszych czasach stawia na zdrowy styl życia, a co za tym idzie – odpowiednie bilansowanie posiłków pod kątem makro i mikroskładników. Podstawę kuchni japońskiej stanowią zaś warzywa, ryż, solidna porcja białka oraz bogate w witaminy i minerały glony i wodorosty – czyli wszystkie niezbędne składniki, które są potrzebne do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia każdego dnia. Dodatkowo kuchnia japońska jest bogata w polifenole, które redukując wolne rodniki, sprawiają, że Japonia jest na liście krajów, których mieszkańcy żyją bardzo długo.
Zasadą kuchni japońskiej jest bazowanie na jednej zupie i trzech dodatkach. Taki posiłek tworzy oczywiście ryż, pasta sojowa (tak zwane miso) oraz trzy małe dania: warzywne, białkowe (tutaj bazą są ryby i owoce morza oraz mięsa) oraz składające się z marynaty. Ta równowaga gwarantuje zbilansowaną dietę, czego dowodem są potrawy serwowane przez restaurację Takushi w Lublinie (https://takushisushi.pl/). Znajdziemy tutaj między innymi przepyszny tatar z łososia i okonia, wegańską zupę miso, chrupiącą tempurę czy też sushi.
Co wyróżnia kuchnię japońską?
Oprócz przepysznych dań, kuchnię japońską cechuje przepięknie podanie posiłków, które momentami przypominają dzieło sztuki, wysoka jakość produktów (stawia się na produkty nieprzetworzone oraz sezonowe) oraz minimalizm. Nie ma tutaj mowy o przesadnym doprawianiu potraw i tym samym konieczności sięgania po szklankę wody z powodu nadmiaru pikantności.
Generalnie rzecz ujmując, w Japonii kuchnię traktuje się jako coś więcej niż samo jedzenie. Jest to bowiem również pewien rodzaj tradycji, podejścia do świata oraz próba uzyskania harmonii w codziennym życiu. Do jedzenia podchodzi się z szacunkiem oraz uważnością i nie ma tutaj mowy o pośpiesznym spożywaniu potraw.
Potrawy kuchni japońskiej
Mimo że potrawy kuchni japońskiej są znane większości z nas, nie każdy dokładnie zdaje sobie sprawę, że dane danie jest pochodzenia japońskiego.
Co zatem zaliczamy do najpopularniejszych posiłków kuchni japońskiej? Mowa tutaj przede wszystkim o:
-
sushi
-
ramenie
-
miso
-
okonomiyaki
-
czy też wspomnianej już wyżej tempurze.
Mimo że znaczna część z nas zapewne spotkała się z tymi pozycjami, to mogła właśnie nie wiedzieć, że mowa tutaj o kuchni azjatyckiej.
Restauracja restauracji nierówna
Chociaż miejsc, gdzie można zjeść dania kuchni japońskiej jest coraz więcej, to trzeba przyznać, że restauracja restauracji nigdy nie będzie równa i decydując się na japońską ucztę, warto wcześniej zapoznać się z opiniami na temat danego miejsca. Dopiero wówczas będzie można skosztować prawdziwych smaków tejże kuchni, a są one naprawdę warte spróbowania.
Koniecznym jest, żeby restauracja faktycznie miała wysokie opinie, co świadczy m.in. o tym, że korzysta z wysokiej jakości lokalnych produktów, a nie np. z mrożonek czy też tak zwanych ”gotowców”.
Jak zatem widzimy, kuchnia japońska jest nie tylko bardzo smaczna, ale również zdrowa, co stanowi dwa atuty, wobec których nie można przejść obojętnie.
Artykuł sponsorowany